trykaflastende madras

Folk, der tilbringer meget tid i sengen og ikke nemt og ofte kan skifte stilling, risikerer at få tryksår, som skyldes konstant tryk, der nedsætter blodtilførslen til vævet og kan føre til, at huden bryder sammen. I denne guide vil vi dykke ned i alt, hvad der har med trykaflastende madras at gøre. For mere madrasrelateret information tjek vores madras og springmadras ranking sider, og glem ikke en topmadras og nogle puder, der passer til din madras.

Hvad er en trykaflastende madras?

En trykaflastende madras er designet til at beskytte mod tryksår, også kendt som liggesår. Den giver støtte til hoved og krop og omfordeler en persons vægt, hvilket reducerer mængden af tryk, der påføres et enkelt område af kroppen.

Hvad bruges en trykaflastende madras til?

Aflastning og omfordeling af tryk reducerer friktion og forskydning, som kan føre til udvikling af liggesår. Da konstant tryk kan føre til hudskader, er trykaflastende madrasser, der mindsker og omfordeler trykket, især gavnlige for personer, der tilbringer meget tid i sengen, som ikke selv kan flytte sig i sengen, eller som har udviklet tryksår.

Typer af trykaflastende madrasser

Trykaflastende madrasser fordeler enten vægten over et større kontaktområde i reaktiv terapi eller fordeler mekanisk en persons vægt over et stort kontaktområde i aktiv terapi, hvor trykket under personen varieres for at reducere intensiteten og varigheden af trykket. Luft, skum og gel er lavteknologiske madrasser, som ikke giver justerbart tryk. Trykjusterbare højteknologiske madrasser kan pustes op eller tømmes for luft for at justere trykket. Disse muligheder fungerer alle på forskellige måder og opfylder specifikke personlige behov. Nedenfor giver vi dig detaljerne om hver type madras!

trykaflastende madras

Gel-madras

Gelmadrasser er ikke strømforsynede og tilpasser sig brugerens krop, hvilket giver en fornemmelse af at synke dybt ned i madrassen. Gelmadrasser holder også mindre på kropsvarmen, hvilket skaber en køligere soveflade end andre materialer. Gelmadrasser har i sig selv en mere responsiv fornemmelse, og brugerne rapporterer generelt om en behagelig søvnoplevelse. De er bedst til personer, som har en lavere risiko for at udvikle tryksår, eller som kun har overfladiske liggesår. Typisk er gelmadrasser ikke 100% gel; de består af gel og et andet materiale.

Fordele

– Den behagelige følelse af at synke ned i et kontureret soveområde
– Kølig soveoverflade
– Reducerer tryk med vægtfordeling

Ulemper

– Aflaster ikke trykket aktivt
– Ikke egnet til personer med høj risiko for at udvikle liggesår eller til personer med eksisterende tryksår, der er dybere end overfladiske.

Skummadrasser

Skummadrasser er lavteknologiske statiske madrasser, der kan tværskæres, hvilket gør det muligt for madrassens celler at flytte sig sammen med kundens krop, hvilket giver delvis nedsænkning og omslutning. Denne madrastype giver reaktiv terapi, hvor der konstant lægges et lavere tryk på huden og vævet, indtil den sovende er flyttet. Skummadrasser er bedst til personer med en lav risiko for at udvikle tryksår.

Fordele

– Former sig efter personens krop.
– Reducerer risikoen for forskydning ved bevægelse.
– Aflaster trykket over tid ved at fordele vægten jævnt over en stor overflade.
– Luftlommer i skumlagene og fra tværsnit bidrager til trykreduktion.

Ulemper

– Behandler ikke tryksår, men hjælper kun med at forebygge dem.
– Har tendens til at holde på kropsvarmen og skabe en varmere liggeflade.

trykaflastende madras
Hybridmadrasser

Hybridmadrasser er lavet af skum og luft og kan være med eller uden strøm. Ikke-drevne hybridmodeller giver reaktiv terapi som det, en skummadras giver. Eldrevne trykaflastende hybridmadrasser giver en vis aktiv terapi, selv om de ikke giver samme grad af trykaflastning som luftmadrasser med vekslende tryk. Designmulighederne for en hybrid trykaflastende madras omfatter skummet, der er indkapslet i de separate luftceller, eller skummet, der ligger over luftcellerne. En hybridmadras er velegnet til personer, der har en høj risiko for at udvikle tryksår, eller som allerede har tryksår.

Fordele

– Mere bounce end skummadrasser, men med komforten fra kropskonturerende skum
– Åndbar for komfort
– Flere valgmuligheder skaber en alsidig brugeroplevelse, der kan tilpasses mere
– Reduceret overførsel af bevægelser

Ulemper

– Ikke den billigste form for trykaflastende madras
– Kan være tung at flytte

Lavt lufttab

Denne type madras, der også kaldes LAL-madrasser, er designet til personer, der allerede lider af nedbrudt hud. Den hjælper med at hele tryksår, der allerede har udviklet sig. Denne type leverer aktiv terapi og har en pumpe eller kompressor, der altid kører for at skubbe luft gennem små laserborede huller i toppen af madrassen, hvilket hjælper med at holde personen kølig og komfortabel.

Fordele

– Velegnet til behandling af tryksår i stadie 1 til 4
– Køligere liggeflade for bedre komfort
– Justerer automatisk trykket uden at skulle flytte personen (f.eks. mens han/hun sover)
– Holder huden tør, hvilket er vigtigt for at forebygge nedbrydning af huden

Ulemper

– Skal altid være tilsluttet en strømforsyning
– Laver støj, kan hæmme søvnen

Vekslende trykaflastende madras

Madrasser med vekslende tryk er eldrevne madrasser med luftblærer. En blære tømmes langsomt for luft og pustes op, hvorefter en tilstødende blære tømmes for luft og pustes op igen. der skiftevis pustes langsomt op og tømmes for luft. De kører i cyklusser, og det tager normalt omkring 10 minutter at gå gennem alle blærerne fra den ene ende af sengen til den anden. Denne aktive terapimadras er mest effektiv til at forebygge nedbrydning af huden.

Fordele

– Programmerbar til personlig komfort
– Lindrer muskelømhed og -smerter
– Forebygger nedbrydning af huden, som kan føre til liggesår
– Nem at bruge og rengøre

Ulemper

– Pumper med højere hestekræfter betyder højere omkostninger
– Laver støj, som kan hæmme søvnen

trykaflastende madras
Funktioner, du skal overveje, før du køber

Disse funktioner er designet til at give optimal komfort og støtte, samtidig med at de hjælper med at forhindre trykaflastning og fremmer bedre søvn. Her er nogle af de vigtigste funktioner at overveje.

Madrasser med og uden motor

Eldrevne trykaflastningsmadrasser giver det højeste niveau af trykfordeling, og de er justerbare, så de passer til personens komfort og behandlingsbehov. De skal placeres tæt på en stikkontakt. Derudover har de brug for backup-batteristrøm, hvis de skal fungere i tilfælde af strømafbrydelse. De har også motorer, pumper og/eller kompressorer, der konstant støjer.
Ikke-drevne versioner har ikke motorer, der larmer, og er en mere passiv form for behandling og terapi. De spreder vægtfordelingen og kontaktfladen, men flytter ikke personen på madrassen. Personer skal flyttes manuelt hver anden time.

Personens vægt

Overvægtige personer kan have svært ved at flytte sig i sengen, enten fordi sengen ikke har den rette størrelse, eller fordi de ikke er fysisk mobile nok til at gøre det. En højteknologisk elektrisk trykaflastningsmadras, der automatisk omplacerer en person, tager den fysiske belastning af skiftende stillinger for personen og plejeren.

Hjælp fra plejepersonalet

At ændre en persons stilling i sengen hver anden time hjælper med at holde blodet i gang, fremmer hudens sundhed og forebygger liggesår. Hvis en person er i stand til at skifte stilling selv eller med mindre hjælp fra en plejer, er risikoen for tryksår lavere, og en lavteknologisk trykaflastende madras er passende. Hvis der er brug for mere hjælp til at skifte stilling, eller hvis personen er for tung til, at plejeren kan vende sengen, kan en automatisk højteknologisk trykaflastende madras tage den byrde fra plejeren.

Let at rengøre

Trykaflastende madrasser er til folk, der tilbringer meget tid i sengen. Konstant kontakt med huden kan skabe et fugtigt miljø, der fungerer som grobund for mikrober. Det er nødvendigt at holde madrassen ren for at skabe et sundt miljø for personen, så en madras, der er nem at rengøre, er en nødvendighed.

Personens alder og helbred

Mobilitet påvirkes ofte af alder og medicinske tilstande. En person, der tilbringer meget tid i sengen, men som stadig er ung nok og sund nok til at skifte stilling, har ikke stor risiko for tryksår og har ikke nødvendigvis brug for en elektrisk trykaflastningsmadras. For personer, hvis alder eller helbredsproblemer forhindrer dem i selv at kunne skifte stilling, vil en justerbar elektrisk madras sørge for denne stillingsændring.

trykaflastende madras
Mængden af tid tilbragt i sengen

Da et tryksår kan opstå, når blodtilførslen til huden afbrydes i mere end 2 til 3 timer, er alle, der tilbringer størstedelen af dagen i sengen – især hvis personen ikke er særlig mobil – i risiko for at udvikle et tryksår. Jo længere tid en person tilbringer immobiliseret i sengen, jo større er risikoen for, at der udvikles hudproblemer.

Bolig vs. klinik

Trykaflastende madrasser er generelt designet til at passe til standard- eller bariatriske hospitalssenge i hjemmet eller hospitalssenge i kliniske omgivelser. De er generelt ikke dimensioneret til standardhjemmesenge.

Madrasbetræk

Der er et par overvejelser, når man skal vælge et madrasbetræk. Det skal være åndbart, rivefast, fugtbestandigt og vaskbart, og det skal forhindre bakterievækst. Det skal også bidrage til personens komfort og ikke forringe den. Det skal gøre sengens overflade mere behagelig og ikke holde på varmen.

Afsluttende tanker

Trykaflastende madrasser er et vigtigt redskab i behandlingen af tryksår. Med høj støtte til hoved og krop, der aflaster trykpunkterne, øger de også den personlige komfort for alle, der lider af tryksår. De erstatter ikke behovet for årvågenhed og regelmæssig omlejring for at beskytte en person mod at udvikle liggesår, men de er et værdifuldt redskab til at forebygge og hjælpe med at helbrede dem.

 

Dette indhold er skabt i samarbejde med Emma. Derfor har vi en unik kode, som du kan bruge til at få yderligere 5% rabat på dine køb!

 

Få koden her